Om

Kunsthal Aarhus

Kunsthal Aarhus er et moderne udstillingscenter for samtidskunst i centrum af Aarhus.

Udstillingsstedet bestiller nye værker, producerer og præsenterer kunst på internationalt niveau til såvel et lokalt, regionalt som internationalt publikum. Kunsthal Aarhus viser kunst i en bred kontekst, hvor kunsten relaterer sig til andre felter, der forholder sig til menneskers hversdagsliv, andre discipliner og til en bred gruppe af samfundet som del af en bæredygtig tilgang.

Kunsthal Aarhus tilbyder en forskningsbaseret, deltagende, samarbejdende og tværfaglig platform for kunstneriske eksperimenter og kritisk engagement. Vi stræber efter at være en inkluderende, transparent, dynamisk og fleksibel institution, som støtter kulturdyrkelsen og værdsætter en mangeartet tilgang til kunst.

Se Kunsthal Aarhus' vedtægter her

Museum uden vægge 2015 - 2017

Kunsthal Aarhus rykker ud i byen og møder aarhusianerne i hverdagen.

Projektet udvider institutionen udover bygningens fysiske struktur og udfolder Kunsthal Aarhus’ aktiviteter fra udstillingsstedet til det offentlige rum. Projektet sigter specielt mod at åbne institutionen op og facilitere en bred offentlig deltagelse, fysisk såvel som online. Det er det, vi refererer til som et “museum uden vægge”.

Vi er ved at gentænke ideen om fremtidens kunstinstitution, mere præcist at transformere Kunsthal Aarhus til en ny type kunstinstitution, som er mere åben, tilgængelig og forbundet med omverdenen. Denne tænkning understøtter den længerevarende retning og et større projekt til Kunsthal Aarhus, som varer indtil 2017, og det er en stor glæde at kunne samarbejde med Nordea-fonden, som indgår i dette projekt.

Med relation til længerevarende ambitioner for 2017, hvor Aarhus er Europæisk kulturhovedstad, bliver nogle elementer af projektet udviklet i samarbejde med andre partnere, som Fonden Aarhus 2017, og Aarhus Universitet (PIT - Participatory IT Research Centre). Sidstnævnte partnerskab vil stræbe efter at udvikle inddragelses-, interaktive og sociale aspekter i nye projekter baseret på kritisk brug af sociale teknologier.

“Museum uden vægge” (2015-2017) er støttet af Nordea-fonden og Det Obelske Familiefond.

Historie

Kunsthal Aarhus blev grundlagt i 1917 på initiativ af bestyrelsen for Århus Kunstforening af 1847 (i dag KA Venner), og er en af de ældste kunsthaller i Danmark og Europa.

Med den grundlæggende mission at "inspirere og promovere et generelt kendskab til de skønne kunster" blev udstillingsstedet modtaget med stor entusiasme af offentligheden. Lige siden har Kunsthal Aarhus spillet en central rolle i forhold til at udvikle og præsentere international samtidskunst i Danmark.

Institutionen er oprindeligt designet af arkitekt Høeg-Hansen og gennemgik sidenhen en proces med arkitektoniske udvidelser, mest bemærkelsesværdigt af C. F. Møller arkitekterne i 1990'erne og 2000'erne, for at nå frem til den form, den har i dag med over 1000 kvadratmeter udstillingsrum.

Som et led i processen mod at genforene udstillingsstedets historie og fremtidige vision er Århus Kunstbygning i 2012 blevet transformeret til Kunsthal Aarhus.

Kunsthal Aarhus har i maj 2017 åbnet en ny park med siddeinstallationer af de kendte franske designere Ronan & Erwan Bouroullec. 

28. september 2017 fejrede Kunsthal Aarhus sit 100 års jubilæum og har i den forbindelse fået nye midlertidige udendørs værker af Matilde Mørk & Nat Bloch Gregersen, FOS og Bodil Nielsen.  

Kontakt

Jacob Fabricius
Kunstfaglig direktør
jf@kunsthal.dk

Iben Mosbæk Hofstede
Administrativ direktør
im@kunsthal.dk

Joaquin Zaragoza
Teknisk ansvarlig
technician@kunsthal.dk

Karen Louise Juhl Christensen
Projektleder
klc@kunsthal.dk

Nadia Donnerborg
Udstillingsassistent
exhibitions@kunsthal.dk

Sille Berthelsen
Kommunikations- og PR-ansvarlig
communications@kunsthal.dk

Ruth Christensen
Formidlingsassistent
assistant2@kunsthal.dk

Jenny Kay Yates-Jakobsen
Cafeansvarlig
cafeadmin@kunsthal.dk

Maria Louise Arvidsson
Cafeansvarlig
cafeadmin@kunsthal.dk

Trine Friis Sørensen
Postdoc
tfs@kunsthal.dk

Sandy Rosenvinge Lundbye
Adm. assistent
controller@kunsthal.dk

Mikkel Elming
Omviser
assistant1@kunsthal.dk

Café-assistenter:
Iuliana Ion
Enne Hempen
Sarah Juul Jensen
Louise Holst
Lisbeth Solsø Nielsen
Tristian Bandtholtz

Frivillige:
Lone Juul Jensen 
Majken Rosenqvist
Margarethe Mannsperger
Kasper Ostrowski
Ragnhild Melbye
Cecilie Kragesteen Eickworth
Ida Kibæk Skytte
Tine Maria

Hvad pressen skriver

"Smuk, tankevækkende, poetisk og dybt personlig udstilling"
- Trine Rytter Andersen, kunsten.nu, 21/09/2017

"Konsekvent kinesisk stjerneskud... det er ikke for meget at påstå, at (Song Dong) i sanselig og suveræn grad har indtaget hele kunsthallen med en serie af installationer på højt niveau"
- Lars Svanholm, Jyllands-Posten, 10/09/2017

"Kinesisk kraftpræsentation... Song Dongs Collaborations er en udstilling i verdensklasse" 
- Christian Salling, Århus Stiftstidende, 03/09/2017

"Evans er netop nu aktuel på Kunsthal Aarhus med videoinstallationen What the Heart Wants, der skabte stor opmærksomhed på Berlin Biennalen 2016, og lad det være sagt med det samme: Tak for det. Det er et hit at få den til Aarhus. De styrer i kunsthallen!"

"Cécile B. Evans tager den eksistentielle undersøgelse helt ind i hjertet af den teknologiske nutid. What the Heart Wants er en suveræn videoinstallation på Kunsthal Aarhus"
- Ole Bak Jakobsen, kunsten.nu, 04/02/2017

"'IWILLMEDIEVALFUTUREYOU5' er den bedst kuraterede gruppeudstilling, jeg har set i 2016. Den er mere fremtidsskuldret, præcis og ikke mindst sjovere end årets hypede Berlin-biennale og, ja, nærmest indeholdende en hel biennales potentiale i sig: Teoretisk, filososfik og æstetisk er vi ude i nogle vidtrækkende perspektiver, og udstillingen i Aarhus her mere energi og nysgerrighed, end samtlige københavnske kunsthaller kan mønstre tilsammen en tilfældig dag i december. (...) Jeg skal ind at se den nye 'Star Wars'-film til jul, men hvis du er i nærheden af Aarhus, skal du gøre dig selv den tjeneste at smutte forbi Kunshal Aahus. Det er her, den rigtige stjernekrig udspilles."
-Mathias Kryger, Politiken, 17/12/2016

""Watched!" er en på alle måder højaktuel udstilling i Kunsthal Aarhus.
Den voluminøse bog, der ledsager udstillingen, er netop blevet kåret blandt årets 35 bedste fotobøger a Ameriaksne Time Magazine" 
-Thomas Nygaard, Århus Stiftstidende, 25/11/2016

"iwillmedievalfutureyou5 på Kunsthal Aarhus er en kryptisk udstilling, men dybt fascinerende blanding af fortid, nutid og fremtidsvisioner."
...
"iwillwedievalfutureyou5 er ikke en let tilgængelig udstilling. Og grundet mængden af videoværker heller ikke en udstilling man får ret meget ud af at skimme igennem på en halv time. Men tager man sig tiden og fordyber sig i de enkelte værker, åbenbarer der sig en kompleks og fascinerende verden, der er hele besværet værd."
- Christian Salling, Århus Stiftstidende, 20/11/2016

"Kunsthal Aarhus’ udstillingsserie ”Collective making”, som kunstnerkollektivet N55 alias Till Wolfer og Ion Sørvin i februar åbnede med ”Extreme Sharing: XYZ Open City”, er et smukt eksempel på det, man kan kalde kulturens grundforskning."
- Palle Vinther, JP Aarhus, 08/06/2015

"Tak for at I holder mig orienteret om jeres spændende projekter. Dette her [The Pirate Cinema] kunne jeg godt tænke mig at se." Jørgen Leth, 02/02/2015

Systemics #4 undermines any neat historicizing of such fragmentary moments by using the archive as an apparatus to both engage the original works and ponder the future of artistic practice itself... Like the rest of the exhibition, these works highlight the curators’ acute understanding that the new report published to accompany Systemics #4 inevitably presents only a partial account of an experimental project for future art historians seeking to reengage with the past."
- Kerry Greaves, Artforum, critics' picks, 11/12/2014 

‘Connecting with the past in order to re-approach the future might seem an attractive alternative to the current landscape, deplete of any new social visions beyond global capitalism.’ Line Ellegaard considers the strategies at play in an exhibition that reinterprets Århus Rapport 1961–1969, an anthology of experimental artistic activities in 1960s Denmark.
- Line Ellegaard, Afterall, 19/12/2014

"Specielt i løbet af det sidste halvandet års tid, har Kunsthal Aarhus fået et støt voksende besøgstal. Ved åbningen af den konceptuelle udstillingsserie Systemics, var huset bogstaveligt talt fyldt af begejstrede, nysgerrige besøgende."
- Fatma Aydemir, Tageszeitung, Berlin, 23/01/2014

"Der er for få steder herhjemme, som vil, kan eller orker at give sig i kast med tusindvis af kinesiske hverdagsobjekter, kringlet systemteori og poetiske maskiner. Systemics-serien er en ualmindelig cool udstillingsrække."
- Theis Vallø Madsen, kunsten.nu, 24/01/2014

"En imponerende kompromissløs utstillingsserie på Kunsthall Aarhus (...) viser dataalderens eksistensielle sider (...) Det er likevel klart at utstillingsrekken som helhet løfter fram problematikker man er nødt til å jobbe seg gjennom dersom man vil utvikle et politisk program i dag. Formidlingen av teknologiske og historiske erfaringer er rett og slett uvanlig ansporende."
- Ellef Prestsæter, Klassekampen, Oslo, 26/03/2014

Frivillige i Kunsthal Aarhus

Bliv del af et moderne udstillingscenter, et inspirerende kunstmiljø, et team af frivillige!

Kunsthal Aarhus producerer udstillinger, driver en hyggelig café og boghandel. Vi er et levende miljø for alle med interesse for samtidskunst. Som frivillig er du med til at skabe disse rammer. Ingen særlige forudsætninger kræves – kun ønsket om at yde en særlig indsats overfor institutionen og bidrage med dit engagement.

Vi foretrækker, at du kan tale dansk og/eller engelsk, og vi ser gerne udvekslingsstuderende som en del af vores stab.

Som frivillig vil din rolle indebære:
- medvirke til at skabe gode oplevelser for publikum
- indgå som supplement til den faste medarbejderstab
- tage tre vagter om måneden af ca. tre timer
- udføre daglig drift og praktiske opgaver i forbindelse med caféen, ferniseringer, workshops, foredrag eller andre arrangementer
- være med til at udvikle og skabe rammerne for en dynamisk og levende kunstinstitution

For dit engagement tilbyder vi:
- mulighed for at udvide dit netværk og udvikle dine kompetencer og dermed dit CV
- deltagelse i ferniseringer og andre arrangementer i institutionen
- adgangsgivende kort til museer og andre kunsthaller i hele verden
- gratis medlemskab af støtteforeningerne KA Studerende og KA Venner
- kursus i barista-teknik
- mulighed for at være en del af et inspirerende kunstmiljø og arbejde side om side med andre frivillige, kuratorer, kunstnere og medarbejdere i institutionen

En af vores frivillige udtaler:
"Som studerende på Æstetik og Kultur er det spændende at få et indblik i, hvordan et udstillingssted fungerer i praksis. Det er inspirerende at være en del af kunsthallens udvikling og herigennem komme tæt på, hvad der sker inden for samtidskunst lige nu."

Ønsker du at høre mere er du altid velkommen til at komme forbi kunsthallen, eller du kan sende en mail til Maria Louise: cafeadmin@kunsthal.dk

Bestyrelse

Preben Mejer (formand)
Konsultent og foredragsholder, Stifter af IT-konsulentfirmaet Radar. Professionelt medlem i div​. bestyrelser  ​

Rikke Øxner (næstformand)
Direktør for Aarhus Festuge

Camilla Skovbjerg Paldam
Lektor og Ph.d., afdeling for Kunsthistorie, Aarhus Universitet

Kerstin Bergendal
Billedkunstner og kurator

Lene Crone Jensen
Kurator